Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΔροσερό, ελαφρύ συνοδευτικό για ψητά κρεατικά και ψάρια.
Υλικά
- 4 μεγάλα αγγούρια, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού κατίκι Δομοκού
- 1 κουτ. σούπας ροκφόρ, λιωμένο με το πιρούνι (προαιρετικά)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα αγγούρια, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια μ’ ένα κουταλάκι και τα κόβουμε σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα, τα αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε μ’ ένα πιρούνι το κατίκι με το ροκφόρ (αν το χρησιμοποιήσουμε), το ελαιόλαδο, το ξίδι και ελάχιστο αλάτι. Περιχύνουμε με την πηχτή αυτή σάλτσα τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και σερβίρουμε.