
Σαλάτα-υπερπαραγωγή, που δεν χρειάζεται να συνοδέψει τίποτα! Είναι από μόνη της ένα πιάτο δροσερό και χορταστικό μαζί, πλήρες και εξαιρετικά απολαυστικό σε γεύση και υφή.
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 2 μεγάλα αγγούρια, πλυμένα, με τη φλούδα τους
- 1 σακουλάκι έτοιμα ανάμεικτα πράσινα σαλατικά
- 100 γρ. ραπανάκια, σε πολύ λεπτές φέτες
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
- 30 γρ. αμύγδαλα αλατισμένα, καβουρδισμένα για 5-6 λεπτά στους 170°C
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Για τα ρεβύθια με αμυγδαλοβούτυρο
- 300 γρ. ρεβύθια, ζυγισμένα βρασμένα, στραγγισμένα
- 45 ml ελαιόλαδο
- 45 γρ. αμυγδαλοβούτυρο (ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών της αρεσκείας μας)
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σουσαμένια σάλτσα
- 3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο για 1-2 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο
- 75 ml ελαιόλαδο
- 75 ml χυμός λάιμ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τη σαλάτα με αγγούρι ραπανάκια, ρεβύθια ψημένα με αμυγδαλοβούτυρο και σουσαμένια σάλτσα, ξεκινάμε με τα ρεβύθια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε εκεί τα ρεβύθια και τα υπόλοιπα υλικά τους, ανακατεύουμε καλά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
- Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά και αφράτα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σουσαμένια σάλτσα
- Σπάμε το σουσάμι σε γουδί ή το χτυπάμε με διακεκομμένη λειτουργία σε πολυκόφτη, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα (όχι σκόνη).
- Το βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Σαλάτα + Σερβίρισμα
- Σε ευρύχωρη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα πράσινα σαλατικά, τα αγγούρια, τα ραπανάκια, τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα, το κρεμμυδάκι, λίγο αλάτι και τη μισή ποσότητα της σουσαμένιας σάλτσας.
- Προσθέτουμε τα ψημένα ρεβύθια, ανακατεύουμε απαλά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σουσαμένια σάλτσα.
- Σερβίρουμε αμέσως.