Εξαίσια γλυκόξινο-πικάντικη σούπα, την οποία μπορούμε να σερβίρουμε και ως πρώτο πιάτο τραπέζι.
Υλικά
Για τη σούπα
- 250 γρ. καρότα, σε κυβάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. κόκκινες φακές
- 30 ml χυμός πορτοκαλιού
- 600 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 250 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
- ψιλοκομμένος μαϊντανός
- φέτες πορτοκαλιού
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα με καρότα, πορτοκάλι και κόκκινες φακές, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα στο λάδι σε μέτρια φωτιά τα καρότα με τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι, για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις φακές, τον χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις, στον πολυκόφτη), προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από 1-2 κουταλιές γιαούρτι, μαϊντανό και φέτες πορτοκαλιού.