Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚλασικός συνδυασμός, τα πράσα με τις πατάτες γίνονται μια ωραιότατη βελουτέ σούπα. Τη σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο ή σε συνδυασμό με ένα απλό σάντουιτς για ένα ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
- 5 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλες πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές), κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 8 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. καρύδια, χοντροκομμένα ή κουκουνάρια
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κρεμώδη σούπα με πατάτες και πράσα, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 1⁄2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά
- Από τα ψιλοκομμένα πράσα κρατάτε στην άκρη 2 κ.σ. Τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας και τις πατάτες και τα σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και τα πράσα να γίνουν κάπως διαφανή (δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν).
- Ρίχνουμε αμέσως το ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
- Νοστιμίζουμε με το αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε.
- Περνάμε τη σούπα από σουρωτήρι ώστε να διαχωριστεί ο ζωμός από τα στερεά υλικά.
- Το ζωμό τον αδειάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα, ενώ τα πράσα και τις πατάτες τα αλέθουμε στο μύλο των λαχανικών ή στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πηχτός χυλός.
- Έπειτα αδειάζουμε το χυλό αυτό μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει σιγά σιγά να πήζει. Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, μπορούμε να τη βράσουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Σ’ ένα τηγανάκι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα που είχαμε κρατήσει στην άκρη μέχρι να αρχίσουν σιγά σιγά να παίρνουν ένα ωραίο πυρόξανθο χρώμα.
- Τότε ρίχνουμε τα καρύδια (ή τα κουκουνάρια) και το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και στο κέντρο της βάζουμε μια κουταλίτσα από αυτό το μείγμα.