Η καπνιστή πέστροφα ταιριάζει θαυμάσια με τα πικάντικα και σπιρτόζικα υλικά της σάλτσας ταρτάρ και ο συνδυασμός αυτός κάνει τη σαλάτα ένα πιάτο που σερβίρεται άνετα και ως πρώτο.
Υλικά
- 250 γρ. φιλέτο καπνιστής πέστροφας, σε κομμάτια 3 - 4 εκ.
- 2 μικρές (ή 1 μεγάλη) γαλλικές σαλάτες, καλά πλυμένες και χοντροκομμένες
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 αυγό, βρασμένο σφιχτό, καθαρισμένο και λιωμένο με το πιρούνι
- 1 μέτριο καρότο, χοντροτριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
- 150 γρ. μαγιονέζα του εμπορίου
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
- 2 κουτ. σούπας πίκλες της αρεσκείας μας (ξεπλυμένες και καλά στραγγισμένες), σε κομματάκια
- τα φύλλα από 6 - 8 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας λεμόνι ή όσο λεμόνι μάς αρέσει
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 2 - 3 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαλάτα με πέστροφα και σάλτσα ταρτάρ, αρχικά ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν και να πολτοποιηθούν, χωρίς όμως να λιώσουν εντελώς.
- Ανακατεύουμε τη γαλλική σαλάτα με το αυγό, το κρεμμυδάκι και το καρότο σε μπολ σερβιρίσματος.
- Στη συνέχεια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα σάλτσας.
- Ανακατεύουμε απαλά, σκορπίζουμε την πέστροφα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.
- Σκορπίζουμε τον άνηθο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τη σαλάτα με πέστροφα και σάλτσα ταρτάρ.