Φαγάκι χορταστικό, που θεριεύει τα μέσα μας. Συμμαγειρεμένα με καυκαλήθρες και ζοχούς, αυτά τα ρεβίθια γιαχνί είναι και καθημερινό, αλλά και κυριακάτικο πιάτο.
Υλικά
- 200 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς και στραγγισμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 1/2 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, χτυπημένα στον πολυκόφτη, ίσα να ψιλοκοπούν
- 1 μάτσο καυκαλήθρες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ζοχοί, καθαρισμένοι, χοντροκομμένοι
- 1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό + 1/3 κουτ. γλυκού καυτερό
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τα ρεβύθια γιαχνί με καυκαλήθρες και ζοχούς ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι και 800 ml νερό.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τους ζοχούς και τις καυκαλήθρες, το μισό λάδι, τα μπούκοβα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα χόρτα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε από την κατσαρόλα 1/2 κουτάλα ζουμί μαζί με ρεβίθια και χόρτα και τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τον πολτό στα ρεβύθια, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
- Σερβίρουμε με ψωμί ή παξιμάδια κρίθινα και φέτα βαρελίσια.
- Ταιριάζει τέλεια και με ψητά καλαμάρια ή χταπόδι.