Τη ρεβυθάδα εδώ τη φτιάχνουμε με λεμόνι και θυμάρι και τα λαχανικά τα περνάμε από το μπλέντερ μαζί με μερικά ρεβύθια για ακόμη πιο πυκνή γεύση. Ένα υπέροχο comfort φαγητό.
Υλικά
- 300 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
- 2 καρότα, ολόκληρα
- 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 60 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα με θυμάρι σε κατσαρόλα βράζουμε τα ρεβύθια, τα καρότα, τα 2 από τα 3 κρεμμύδια, 2 λίτρα νερό και το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, για 1 1⁄2-2 ώρες ή μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το 1 κρεμμύδι για 10-15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε μία κουτάλα ρεβύθια από την κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε τα ολόκληρα καρότα από την κατσαρόλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο, ρέγκα, ραπανάκια και ζεστό χωριάτικο ψωμί.