Μια αχνιστή ψαρόσουπα βελουτέ, που περιέχει μέσα της μπόλικα λαχανικά και την ψυχή του χειμώνα.
Υλικά
- 2 μυλοκόπια του 1 κιλού ή σφυρίδα, ή 1 μεγάλο δίκιλο ψάρι, καθαρισμένα
- 300 γρ. πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
- 3 καρότα, σε μέτριες ροδέλες
- 8 ίνες σαφράν
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 70 ml ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 2 - 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρά μπουκέτα
- 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος ή καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για την ψαρόσουπα βελουτέ με σοτέ λαχανικά ξεκινάμε και βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα καρότα στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας.
- Από πάνω βάζουμε το ψάρι.
- Ρίχνουμε το σαφράν, το λάδι και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με νερό ίσα να καλυφθεί το ψάρι (περίπου 2 λίτρα).
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. (Αν έχουμε βάλει 1 μεγάλο ψάρι, θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά περισσότερο βράσιμο).
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπρόκολο με το σέλερι για 5 - 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο και αποσύρουμε.
- Βγάζουμε προσεκτικά το ψάρι με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε ζεστό.
- Βγάζουμε και τα λαχανικά σε ένα σκεύος και σουρώνουμε το ζωμό.
- Ρίχνουμε το ζωμό και τα λαχανικά στoν πολυκόφτη (σε δόσεις), προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 - 4 λεπτά.
- Σερβίρουμε τη σούπα και δίπλα το ψάρι καθαρισμένο σε πιατέλα.