
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ «μυττωτός», μια σαλάτα από την αρχαία εποχή, στο σήμερα. Και μια πράσινη σαλάτα με ροδοπέταλα κι ένα τριανταφυλλένιο ξύδι.
Υλικά
- πράσινο μαρούλι
- φρέσκα φύλλα από σπανάκι
- 300 γρ. πεπόνι, καθαρισμένο
- 30 γρ. πινόλια (κουκουνάρι)
- φρέσκα ροδοπέταλα από δαμασκηνή τριανταφυλλιά
Για το ροδόξυδο
- 2 κουταλιές σούπας αποξηραμένα ροδοπέ-
- ταλα από δαμασκηνή τριανταφυλλιά
- 100 γρ. άσπρο ξύδι
Για το dressing
- 30 γρ. ροδόξυδο
- 20 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα το ροδόξυδο: βάζουμε τα ροδοπέταλα σε γυάλινο μπουκάλι και προσθέτουμε το ξύδι. Κλείνουμε το μπουκάλι και αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για ένα 24ωρο τουλάχιστον.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το μαρούλι και το σπανάκι. Τα κόβουμε με το χέρι σε κομμάτια και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το πεπόνι, κομμένο σε κομματάκια, τα πινόλια και τα ροδοπέταλα.
- Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας μαζί τα τρία υλικά.
- Περιλούζουμε με αυτό τη σαλάτα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.