Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο σημερινό doodler της Google είναι εμπνευσμένο από το κατεξοχήν street food της Ταϊλάνδης!
Υλικά
Για τη σάλτσα
- 70 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 90 γρ. σάλτσα ψαριού (fish sauce - άρτυμα με αλμυρή γεύση και έντονο άρωμα. Σε μπουκαλάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής)
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
Τα υπόλοιπα υλικά
- 600 γρ. (ζυγισμένες ακαθάριστες) μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 300 γρ. τόφου («τυρί» από γάλα σόγιας· σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής), χοντρο-θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- 1 μικρό καρότο, χοντροτριμμένο
- 500 γρ. ρυζομακάρονα (μουλιασμένα ή «ζεματισμένα» σε νερό. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας)
- 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι
- 50 γρ. αράπικα φιστίκια
- 100 γρ. φύτρες φασολιών (συσκευασμένες σε κονσέρβες ή σε βαζάκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής)
- 1 μάτσο σχοινόπρασο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή το πράσινο μέρος από 3 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι ξερό, θρυμματισμένο, ή μπούκοβο καυτερό (ή όσο θέλουμε)
- 50 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 1 μοσχολέμονο (λάιμ), κομμένο στα 4
- το λευκό μέρος από 2 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
Διαδικασία
Σάλτσα: Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Pad thai: Σε ένα γουόκ (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το τόφου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τα ρυζομακάρονα, 4 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες κα να αναμειχθούν τα υλικά και οι γεύσεις. Ρίχνουμε τα αυγά, τα φιστίκια, τις φύτρες, το σχοινόπρασο, το τσίλι και τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να «ψηθεί» και το αυγό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα, «στολίζουμε» με το φρέσκο κρεμμύδι και σερβίρουμε με το λάιμ.