Το πιο υγιεινό, εύκολο και νόστιμο φαγητό του καλοκαιριού, με 445 Kcal/μερίδα, πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά και μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C και καροτενοειδών, λόγω της μεγάλης ποικιλίας λαχανικών. Για όλους αυτούς τους λόγους αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Υλικά
- 500 γρ. κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε στρογγυλές φέτες
- 5 πιπεριές καμπάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτριες ροδέλες
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
- 5-6 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε στρογγυλές φέτες 1 εκ.
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την «ντοματοσάλτσα»
- 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 25 γρ. φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- τα φύλλα από 2-3 κλωναράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ, με λιγότερες πατάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά με αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
- Τα ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε μία στρώση.
- Στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την «ντοματοσάλτσα» και περιχύνουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια των λαχανικών.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Δεν βάζουμε καθόλου νερό.