Πλούσια και χορταστική οσπριοσαλάτα, μα συνάμα ελαφριά, εύκολη και μυρωδάτη. Ιδανική για τις ζεστές ημέρες. Βασικό υλικό της, εκτός από τα μαυρομάτικα, η καλοκαιρινή, τρυφερή αλμύρα.
Υλικά
- 350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. αλμύρα, χοντροκομμένη (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 20 γρ. βασιλικός, χοντροκομμένος
- 2 τρυφερά αγγουράκια, σε μπαστουνάκια
- 1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
- 200 γρ. ανθότυρο, σε μέτρια κομμάτια
- 2 σταγόνες ταμπάσκο
- χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα σαλάτα με αλμύρα, αγγουράκια και τριφτή ντομάτα, αρχικά βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα φασόλια με μπόλικο νερό να τα καλύπτει.
- Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλυθούν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο μας αρέσει (καλό πάντως είναι να μην παραβράσει).
- Τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό (ιδανικά, και με μερικά παγάκια).
- Την αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα της.
- Τη στραγγίζουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια, τον βασιλικό, το λάδι, το λεμόνι και το ταμπάσκο.
- Περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε απαλά.
- Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, σκορπίζουμε το ανθότυρο και σερβίρουμε τα μαυρομάτικα σαλάτα με αλμύρα, αγγουράκια και τριφτή ντομάτα.