Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολη και δροσερή, αυτή η κοτοσαλάτα με τα αρώματα του κάρι, της μουστάρδας και του σέλινου, και τις ζουμερές ρόγες σταφυλιού σερβίρεται και ως ελαφρύ πιάτο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Υλικά
- 4 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 ξινόμηλα, ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζ. τσαγιού σταφύλια (αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση)
- 2 κουτ. γλυκού κάρι σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ζωμός κότας ή νερό
- 1 κρόκος 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα τύπου Ντιζόν
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ταμπάσκο (προαιρετικά και κατά βούληση)
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού Worcestershire sauce
- 1 φλιτζ. τσαγιού σέλινο, ψιλοκομμένο
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροκοπανισμένα
- φύλλα μαρουλιού και λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κοτοσαλάτα με κάρι και σταφύλια, αρχικά διαλύουμε το κάρι στον ζωμό κότας ή σε νερό, το βάζουμε να πάρει μία βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Φτιάχνουμε μαγιονέζα: Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με σύρμα ή μίξερ χειρός.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το λεμόνι, το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνουμε και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς.
- Έπειτα προσθέτουμε το ταμπάσκο ή μόνο πιπέρι, τη Worcestershire sauce και στο τέλος το διαλυμένο κάρι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο, τα μήλα, τα σταφύλια, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι, τα καρύδια και τη μαγιονέζα.
- Σερβίρουμε την κοτοσαλάτα πάνω σε φύλλα μαρουλιού. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.