Φωτογραφία: Mark O' Meara
Αποθήκευση για αργότεραΕλληνικό χωριάτικο κοτόπουλο, τρυφερό και ολόφρεσκο μπρόκολο και κινεζικές τεχνικές για γρήγορο μαγείρεμα, συνδυάζονται σε ένα πανεύκολο και γρήγορο πιάτο γεμάτο νοστιμιά!
Chrissy Freer
Υλικά
- 600 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο στα σε μπουκετάκια του
- 250 γρ. κατεψυγμένα πλατιά φασολάκια, σε μικρότερα κομμάτια
- ξύσμα από 1 λεμόνι + 2 κουτ. σούπα χυμός λεμονιού
- 500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε λεπτές λωρίδες
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ρυζόκρασο ή ξηρό σέρι ή λευκόξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας κρύο νερό
- λίγο ελαιόλαδο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε κομμάτια των 3 εκ., + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 3 εκ. ρίζα κομμάτι τζίντζερ, σε λεπτά φετάκια
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας
- 3 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
Μυστικά
Οσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να χρησιμοποιήσουν gluten free κορν φλάουρ.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κοτόπουλο με μπρόκολο ασιατικού στιλ, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ζωμό, το μέλι, το ρυζόκρασο και το αραιωμένο κορν φλάουρ. Αφήνουμε κατά μέρος.
- Αλείφουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή γουόκ, αν έχουμε) με ελάχιστο λάδι με ένα πινέλο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δόσεις, για 2 - 3 λεπτά κάθε δόση, μέχρι να ροδίσει. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι στο σκεύος, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το ξύσμα λεμονιού και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε το μπρόκολο (και τα φασολάκια) και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Βάζουμε και πάλι το κοτόπουλο στο τηγάνι, ρίχνοντας και το υγρό μείγμα που έχουμε κρατήσει κατά μέρος.
- Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε με το ρύζι.