
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΤα φασολάκια πλακί (ή πιλακί) είναι μεζές που πολύ τον συνηθίζουν στα τραπέζια τους οι Πολίτες. Ένα ωραίο λαδερό που σερβίρεται και κρύο και ταιριάζει πολύ με τη ρακή.
Λωξάντρα Μαής
Υλικά
- 3 φλιτζ. τσαγιού ξερά φασόλια, κατά προτίμηση μπαρμπουνοφάσουλα, αποβραδίς μουλιασμένα σε νερό
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
- 1 καρότο, σε μικρά κυβάκια
- 1 πατάτα, σε μικρά κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένο
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια σέλινο, λεπτοκομμένα
- 1 ντομάτα, τριμμένη
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φασολάκια πιλακί στραγγίζουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με αλάτι και μπόλικο νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το καρότο, την ντομάτα και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το καρότο.
- Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια, τα φύλλα του σέλινου, την πατάτα, αλατοπίπερο και νερό τόσο που ίσα να καλύψει τα υλικά, και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.
- Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.