Αυτή η σαλάτα είναι γεύμα κανονικό! Ταιριάζουμε τις φακές με πλιγούρι, κάππαρη, πορτοκάλι και καρύδια για ένα χορταστικό και πολύ υγιεινό φαγητό.
Υλικά
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
Για τη σαλάτα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλό πλιγούρι
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 8-10 ελιές μαύρες θρούμπες, χωρίς το κουκούτσι, χοντροκομμένες
- τα φύλλα από 5 κλωναράκια δυόσμο, χοντροκομμένα
- 60 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο, σε φέτες χοντροκομμένες (χωρίς τα κουκούτσια)
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml ξίδι
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές σαλάτα με πλιγούρι, κάππαρη, πορτοκάλι και καρύδια, πρώτα ξεπλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με 900 ml νερό, τη δάφνη και τα σκόρδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
- Στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.
- Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τα σκόρδα με ένα πιρούνι σε ένα μπολάκι.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, μέχρι να φουσκώσει και να το απορροφήσει.
- Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και το αδειάζουμε στο μπολ με τις φακές.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιολάδου και σερβίρουμε.