Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια τραγανή ανάμνηση του καλοκαιριού, σε μια ζουμερή σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα, ξινομυζήθρα και παξιμάδια κρίθινα.
Υλικά
- 250 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης ή ξινοτύρι κυκλαδίτικο
- 400 γρ. ντοματίνια βελανίδια, σε μικρά κομμάτια
- 4 αγγουράκια μικρά, σε μικρά κομμάτια
- 6-7 ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
- 6-7 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
- 2 πιπεριές πράσινες κέρατο, σε λεπτές φέτες
- 1-2 κρεμμύδια ξερά, μικρά, σε λεπτές φέτες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 1 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος
- 1/2 φλιτζάνι φύλλα γλιστρίδας, χοντροκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
Για το «μπισκότο»
- 4 παξιμάδια κρίθινα (συνολικά περίπου 150 γρ.)
- 2 κουτ. σούπας πολτός λιαστής ντομάτας (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή σπιτικός*
- 8 φιλέτα αντζούγιας, ξεπλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
- 10 φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 10 φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
Διαδικασία
Για το μπισκότο
- Για να ετοιμάσουμε την αγγουροντομάτα με ξινομυζήθρα και παγωμένο κρίθινο «μπισκότο» αλέθουμε τα παξιμάδια στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ψίχουλα αλλά όχι σκόνη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα παξιμάδια με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν.
- Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πάχος 0,5 εκ.
- Όπως είναι ανάμεσα στις λαδόκολλες, το βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά και να σφίξει.
Για τη σαλάτα
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το αγγουράκι, τις ελιές, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια μας την ξινομυζήθρα.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, τα φύλλα γλιστρίδας και την ξερή ρίγανη.
- Βγάζουμε το μπισκότο από την κατάψυξη, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μας και τα βάζουμε στη σαλάτα.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
*Σπιτικός πολτός λιαστής ντομάτας
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη 60 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, μαζί με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ξερό, τριμμένο, και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο σκόρδο ή βασιλικό.