Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΦανταστική ρεβιθάδα με σπανάκι που είναι στην καλύτερή του εποχή.
Υλικά
- 1 πακέτο (1/2 κιλό) ρεβίθια (με το φλοιό τους)
- 1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο*
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
- 500 γρ. (καθαρό βάρος) σπανάκι (τα φύλλα), χονδροκομμένο
- 2 καρότα βιολογικά, τριμμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
- χυμός 1 λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και το χονδρό αλάτι. Την επόμενη ημέρα τα ξεβγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τακτικά από την αρχή.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3 - 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα καρότα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι (το αλάτι βοηθάει τα λαχανικά να αποβάλουν τα υγρά τους) και ανακατεύουμε για 5 - 6 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
Όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά κι έχουν μείνει με τόσο νερό όσο που μόλις να τα σκεπάζει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα λαχανικών και νοστιμίζουμε με το γλυκάνισο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 - 8 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον άνηθο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Το φαγητό μπορεί να γίνει και άλαδο
Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία κανονικά, αχνίζοντας το κρεμμύδι και το πράσο σε λίγο νερό ώστε να μαλακώσει λίγο, προτού προσθέσουμε το σπανάκι. Στην τελική φάση μαγειρέματος, δηλαδή της προσθήκης του μείγματος λαδιού-ζωμού-κορν φλάουρ-λεμονιού, αντικαθιστούμε το λάδι, αν θέλουμε, με 1 κουτ. σούπας ταχίνι, παραλείποντας και το κορν φλάουρ.
Στο ποτήρι: Ένα ωραίο Σαββατιανό, όπως το οινοποιούν ορισμένοι ρέκτες οινοποιοί ή ένα κλασικό χαρμάνι Σαββατιανό και Ροδίτη.