Συνταγή: Σπύρος Λιάκος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΨήνεται στο φούρνο και σερβίρεται σε φέτες για ολη την παρέα.
Υλικά
- 1 ολόκληρη πανσέτα περίπου 2 κιλά
- αλάτι, πιπέρι, φρέσκο ή ξερό δεντρολίβανο ή θυμάρι
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- τριμμένο μαραθόσπορο
Διαδικασία
Ζητάμε από τον κρεοπώλη την πανσέτα, ξεκοκαλισμένη, με το δέρμα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το αλάτι, το πιπέρι, ή το ξερό δεντρολίβανο ή το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου και τον τριμμένο μαραθόσπορο.
Απλώνουμε την πανσέτα σε μια επιφάνεια εργασίας με το δέρμα προς τα κάτω. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στο κρέας, τυλίγουμε σε ρολό και κάνουμε σφιχτά δεσίματα με σπάγκο κουζίνας σε διάφορα σημεία. Αλατίζουμε εξωτερικά.
Βάζουμε το ρολό σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 3½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C.
Δυναμώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα. Η πέτσα της πορκέτας θα είναι τραγανή και θα θρυμματίζεται, ενώ το κρέας θα είναι ζουμερό.