Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πολύ ενδιαφέρον μεζεδάκι... φούλ του τυριού.
Υλικά
- 300 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί, τύπου σεβρ ή τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
- 100 γρ. ανθότυρο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), πολύ ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή 1 κουτ. γλυκού μέλι ανάμεικτο με 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι)
- 1 κουτ. σούπας κοπανισμένοι κόκκοι από ροζ πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας κοπανισμένοι κόκκοι από μαύρο πιπέρι
- αλάτι
Για την κρέμα προσούτο
- 200 γρ. φέτες προσούτο, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών
- 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό και 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
Διαδικασία
Kρέμα προσούτο: Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή σε καλό μούλτι τα κομμάτια του προσούτο, το ζωμό και την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι με το γάλα και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν λεία και αφράτη κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι και αφήνουμε κατά μέρος.
Tυρομπουκιές: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός) σε χαμηλή ταχύτητα τα δυο τυριά μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πετιμέζι, τα δύο πιπέρια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το μεταφέρουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρώς. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια (θα φτιάξουμε περίπου 30 - 32).
Ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα προσούτο, βάζουμε τις τυρομπουκίτσες σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με την κρέμα προσούτο και σερβίρουμε.