Συνταγή: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤην Άνοιξη δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα σπαράγγια!
Υλικά
- 500 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα: Δείτε εδώ πως καθαρίζουμε τα σπαράγγια
- 40 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα (σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 - 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
- 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- τα φύλλα από 3 κλωνάρια μαϊντανό, χοντροκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 /2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 2 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, σε κύβους 1 εκ.
- 100 ml ξίδι της αρεσκείας μας
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να «μαραθούν». Περιχύνουμε με το ξίδι και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να μαριναριστούν. Τα στραγγίζουμε. Στο μεταξύ, λαδώνουμε ελαφρώς ένα τηγάνι, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και «ψήνουμε» το ψωμί για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 2 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα.Από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρουτόν, τα κουκουνάρια, το ξύσμα, το χυμό, το θυμάρι, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και σερβίρουμε.