Εκλεκτή λιχουδιά, εύκολη και πεντανόστιμη, ό,τι πρέπει για τα τραπεζώματα της Πρωτοχρονιάς.
Υλικά
- 20 μικρά σου (τα παραγγέλνουμε εγκαίρως από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μας) ή μικρά βολ-ο-βαν ή έτοιμα ψημένα ταρτάκια (που μπορούμε να πάρουμε την περίοδο των εορτών από καλά ντέλι) ή μικρές φέτες ψωμιού φυγανισμένες ή κράκερς της αρεσκείας μας
Για τη μους σολομού
- 300 γρ. καπνιστός σολομός, κομμένος σε μικρά κομμάτια
- 200 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ξύσμα και χυμός από 1/2 λεμόνι (ακέρωτο και βιολογικό)
- πιπέρια ανάμεικτα, φρεσκοτριμμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
Διαδικασία
«Χτυπάμε» το σολομό στο μπλέντερ με το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού για 1-2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται ο σολομός. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμώδες τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε μία όσο πιο λεία μους γίνεται. Σταματάμε το χτύπημα και ενώνουμε το μείγμα με το γιαούρτι, τον άνηθο και πιπέρι. Σκεπάζουμε τη μους και τη βάζουμε στο ψυγείο ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και να σφίξει.
Κόβουμε καπάκια από τα σου και μ' ένα κουταλάκι (ή, αν έχουμε, μ’ ένα κορνέ) τα γεμίζουμε με τη μους σολομού. Σκεπάζουμε με τα καπάκια και σερβίρουμε. Εναλλακτικά, γεμίζουμε με τη μους τα βολ-ο-αν ή τα ταρτάκια ή την αλείφουμε πάνω σε κράκερς ή σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.