
Νόστιμες συνταγές με γεύση από πορτοκάλι, αχλάδι, πάπρικα και τζίντζερ, συνδυασμένες με ένα ποτήρι καλό κρασί.
Υλικά
4 χοιρινά κότσια γύρω στα 600 γρ. το ένα, με το κόκκαλο τους
80 γρ. καστανή ζάχαρη
3 κουταλάκια πάπρικα
1 κουταλάκι μπούκοβο
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές γούστερ σος
40 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλάκια αλάτι
Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες, με τη φλούδα, πλυμένες και σκουπισμένες
140 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, διατηρημένο στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε
120 γρ. πλήρες γάλα
Αλάτι και πιπέρι
150 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
Ταιριάζει με
Château Nico Lazaridi Red
Κόκκινο ξηρό κρασί από Cabernet Sauvignon,
Merlot και Sangiovese. Αρώματα μαύρων
φρούτων, πράσινου πιπεριού και γλυκά μπα-
χαρικά. Στο στόμα, γεμάτο σώμα, ψηλές αλλά
μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση.
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Τοποθετούμε τα κότσια σε μια λεκάνη. Τα περιχύνουμε με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι τα κότσια να αλειφθούν πολύ καλά. Στρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ με μπόλικο αλουμινόχαρτο και λαδόχαρτο. Τοποθετούμε τα κότσια στο ταψί. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο. Σκεπάζουμε και σφραγίζουμε το ταψί με έξτρα αλουμινόχαρτο και λαδόχαρτο και βάζουμε ξανά στον φούρνο. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για ακόμη 4 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιμένουμε 15 λεπτά πριν ανοίξουμε για να σερβίρουμε.
Για τον πουρέ. Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό και 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. Αφήνουμε το νερό να σιγοβράσει, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 35 λεπτά. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Λιώνουμε με το εργαλείο που φτιάχνουμε πουρέ. Μεταφέρουμε τις λιωμένες πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για περίπου 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στις πατάτες και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια παγωμένο βούτυρο λίγο λίγο, ανακατεύοντάς έντονα. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και
ανακατεύουμε μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν όλο το γάλα. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε, προσθέτοντάς αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Σερβίρουμε τα κότσια μας ολόκληρα με το πουρέ μας.