Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντένης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Για το κέικ
250γρ φαρίνα
50γρ χαρουπάλευρο
10γρ baking powder
7γρ σόδα
5γρ αλάτι
10γρ κανέλα
200γρ ζάχαρη
2 αυγά
Βανίλια
220γρ γάλα
90γρ λάδι
200γρ ζεστό νερό
Για το γλάσο
130γρ χαρουπομελο
200ml φρέσκια κρέμα
200γρ σοκολάτα κουβερτούρα
200γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κέικ, κτυπούμε μαζί όλα τα υλικά εκτός του ζεστού νερού, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη (διαμέτρου 23 εκ). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα.
Φτιάχνουμε το γλάσο ζεσταίνοντας πρώτα το χαρουπόμελο σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη φρέσκια κρέμα κι ανακατεύουμε. Αποσύρουμε απο τη φωτιά όταν αρχίσει να φουσκώνει και σπάμε μέσα την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε το βούτυρο, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε ελαφρά με πηρούνι. Μοιράζουμε το κέικ στη μέση, απλώνουμε λίγο γλάσο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο.