Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΧορταστικό και έξτρα θαλασσινό σαλατογεύμα.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες μικρές, ακαθάριστες
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 150 γρ. κρίθινα παξιμάδια, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
- 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 6 -10 τρυφερά φύλλα λουίζας, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένοπιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις γαρίδες, τη δάφνη, το θυμάρι και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά. Στραγγίζουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες (από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι). Αδειάζουμε τις γαρίδες σε μπολ, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.