Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότερα... «Δέκα κομμάτια βγάζει η συνταγή; Κι εσύ τι θα φας; Ας κάνω τη διπλή δόση!»
Υλικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 70 ml νερό
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από το φύλλωμά τους), ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
- 120 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και προσθέτουμε το αυγό και το νερό. Ανακατεύουμε (κατά προτίμηση με τον αυγοδάρτη) μέχρι να γίνει ένας λείος, παχύρρευστος χυλός και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ανθότυρο, τα μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν το μείγμα βγει πολύ στεγνό, προσθέτουμε κι άλλο νερό μέχρι να προκύψει ένας παχύρρευστος χυλός.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού) σε μέτρια φωτιά να κάψει. Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά, αλλά πριν αρχίσει να βγάζει καπνούς, παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας δόσεις από το χυλό και τις τηγανίζουμε για περίπου 1½ λεπτό από κάθε πλευρά. Όταν πάρουν ωραίο χρώμα, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το περιττό το λάδι σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρουμε ζεστές. Είναι ένας υπέροχος ουζομεζές.
Συνοδεύουμε με: Ταιριάζει μια δροσερή πράσινη σαλάτα με τα μυρωδικά της συνταγής, φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί και γιαούρτι.