Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολη, γρήγορη και πρωτότυπη συνταγή. Αν δεν έχετε σχοινόπρασο, αντικαταστήστε το με τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια.
Υλικά
- 750 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα, χωρισμένα τα πλοκάμια από το σώμα
- 2 μεγάλα κρητικά αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (ή φρέσκα κρεμμυδάκια)
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ανάβουμε το γκριλ στην πιο υψηλή βαθμίδα και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά (για περίπου 10 λεπτά). Λαδώνουμε τα καλαμάρια με 40 ml από το λάδι και τα ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα πλοκάμια θέλουν λίγο περισσότερο. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά «ψήνουμε» τις φέτες αβοκάντο για 2-3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν.
Τις ρίχνουμε σε μπολ και τις ανακατεύουμε με το ξερό κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Σε μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με αλατοπίπερο, τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα, αδειάζουμε το μείγμα στις φέτες αβοκάντο και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το αβοκάντο στα πιάτα και από πάνω βάζουμε τα καλαμάρια. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και σχοινόπρασο και σερβίρουμε.