Το πιο εύκολο φαγητό της εποχής, τα λαχανικά τουρλού, με μια πιο «επίσημη», όμορφη παρουσίαση, σε στρώσεις.
Υλικά
500 γρ. κολοκυθάκια μέτρια
500 γρ. πατάτες μέτριες
500 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες
3 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε λαχανικά τουρλού κατσαρόλας σε στρώσεις, ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τα κόβουμε όλα σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, στρώνουμε τα λαχανικά σε στρώσεις, με την εξής σειρά: πρώτα τα κρεμμύδια, από πάνω τις πατάτες κι έπειτα τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες.
Σκορπίζουμε τς σκελίδες σκόρδου και περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και περίπου 200 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε τον μαϊντανό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να μελώσουν. Δεν ανακατεύουμε, για να μη χαλάσουμε τις στρώσεις. Απλώς σείουμε την κατσαρόλα μια-δυο φορές προς το τέλος του μαγειρέματος.
Ελέγχουμε μήπως σωθούν τα περισσότερα υγρά και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, ζεστό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.