Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑν το ζητούμενο είναι ένα γιορταστικό τραπέζι με πολλά άτομα, η απάντηση βρίσκεται στις ψαραγορές BLUE ISLAND.
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο σολομού από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 1 κιλό γαρίδες, ακαθάριστες από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
- 750 γρ. πατάτες
- 60 γρ. μπιζέλι
- 100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 250 γρ. λευκό κρασί
- 300 γρ. φύλλο μπακλαβά
- 50 γρ. ελαιόλαδο
Για τον ζωμό ψαριού
- Τα κεφάλια και κελύφη από τις γαρίδες
- 1 κεφάλι σολομού
- 1 κρεμμύδι
- 5 κλωνάρια μαϊντανό
- Μαύρο πιπέρι
- Τον χυμό από 1/2 λεμόνι
Για την κρέμα
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. αλεύρι
- 900 γρ. ζωμό ψαριού
- Θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοκοπανισμένο άσπρο πιπέρι
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο (αν θέλουμε)
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα τον ζωμό ψαριού: βάζουμε όλα τα υλικά για τον ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα. Την καλύπτουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε κι αν δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον ζωμό αμέσως, τον διατηρούμε στο ψυγείο.
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες. Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα και τις κόβουμε σε κομματάκια.
Συνεχίζουμε με την κρέμα: λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό (κρύο), ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και όταν κρυώσει, τη μουστάρδα και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, αν θέλουμε.
Συνεχίζουμε την ετοιμασία της γέμισης της πίτας: μαραίνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρασί και ψήνουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και το μπιζέλι και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε το δέρμα από τον σολομό (ή ζητάμε από την ψαραγορά να το κάνει) και τον κόβουμε σε φετάκια ή κομματάκια. Τον προσθέτουμε στην κρύα κρέμα, μαζί με τις γαρίδες και το μείγμα πατάτας και ανακατεύουμε.
Αλείβουμε ένα κεραμικό ταψί φούρνου διαστάσεων 25*35 εκ. περίπου με ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα φύλλο μπακλαβά, αλείβουμε το μισό καθέτως με ελαιόλαδο κι αφού το αλείψουμε πάλι το τοποθετούμε στο ταψί, καλύπτοντας το μισό πάτο μόνο, αφήνοντας το υπόλοιπο να εξέχει.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα – εκτός από ένα, το οποίο θα αλείψουμε με λάδι χωρίς να το διπλώσουμε.
Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και φέρνουμε σιγά σιγά τα φύλλα που εξέχουν έτσι ώστε να σκεπάσουν την κρέμα. Αλείβουμε ελαφρά την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, σουρώνοντάς το.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.