1. Εν αρχή ην... ένα καλό μαντολίνο στο οποίο να μπορούμε να ρυθμίσουμε το πάχος κοπής. Για να ψηθούν ομοιόμορφα τα λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες και κρεμμύδια), θα πρέπει να τα κόψουμε σε ισόπαχες ροδέλες, πάχους περίπου 1 εκ. Τις πατάτες, που αργούν περισσότερο να μαγειρευτούν, τις κόβουμε λίγο πιο λεπτές (0,5-0,7 εκ.) ρυθμίζοντας ανάλογα το μαντολίνο.
2. Θα χρειαστούμε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί, για να απλώσουμε τις ροδέλες των λαχανικών και να ψηθούν γρήγορα χωρίς να «κολλήσουν». Με ελαιόλαδο και λίγη τριφτή ντομάτα ή μουστάρδα, το μπριάμ στο ταψί αυτό, θα ροδίσει ομοιόμορφα και τα λαχανικά θα γίνουν ελαφρώςτραγανά.
3. Απαραίτητος και ένας σούπερ τρίφτης με δίσκο συλλογής, για να τρίψουμε τις ώριμες ντομάτες και να πάρουμε τη σάρκα και τον χυμό τους. Ο ιδανικός τρίφτης για να μη λερώνουμε έξτρα σκεύη. Ψιλοκόβουμε και το σκόρδο ή το τρίβουμε πολύ προσεκτικά στην ψιλή πλευρά του.
4. Αν θέλουμε το μπριάμ πιο ζουμερό, με μπόλικη σάλτσα, το καταλληλότερο είναι ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Θα χωρέσει άνετα τα λαχανικά, το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες με τον χυμό τους. Προτιμάμε ένα καλαίσθητο πυρίμαχο σκεύος ώστε να είναι κατάλληλο και για το σερβίρισμα του φαγητού.
Τα ιδανικά σκεύη και γκάτζετ για να φτιάξουμε το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού!
1. Μαντολίνο με ρυθμιζόμενο πάχος κοπής φέτας και ανταλλακτική λεπίδα για ζιλιέν (λεπτές λωρίδες), Microplane, 38,90€, Rockwell 2. Ρηχό αντικολλητικό ταψί, 300 x 22 εκ., Trudi, Bialetti, 24,50€, Cookshop 3. Τρίφτης τετραπλός με δίσκο συλλογής, Hello Functionals, WMF, 59,50€, Παρουσίαση 4. Σκεύος φούρνου/κοκότ από σφυρήλατο αλουμίνιο επενδεδυμένο με τιτάνιο και αντικολλητική επίστρωση Lotan (ποταμίσια άμμος), με θερμανθεκτικά χερούλια. Οβάλ, 33 x 21 x 7 εκ., 5,5 λίτρων, κατάλληλο για φούρνο, για όλες τις εστίες και για το σερβίρισμα. Έχει εγγύηση διάρκειας ζωής, AMT Gastroguss, 103,50€, Rockwell