Κείμενο: Σεμίνα Σαραντοπούλου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Βάλαμε στα ποτήρια μας λευκά, ξηρά αφρώδη για κάθε γούστο και κάθε περίσταση.
Οποιον οινολόγο και αν ρωτήσει κανείς, θα του πει πως η παρασκευή ενός αφρώδους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει. Και αυτό γιατί όσο ελκυστικές είναι οι φυσαλίδες στο ποτήρι τόσο δύσκολος είναι ο δρόμος μέχρι να κλειστούν σε μια φιάλη. Οι δυσκολίες ξεκινούν από το αμπέλι και τον τρύγο, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιηθεί τόσο πρώιμα, ώστε το σταφύλι να έχει μπολιαστεί με νεύρο και οξύτητα, αλλά και τόσο όψιμα, ώστε να έχει αναπτυχθεί αρωματικά. Συνεχίζονται με την οινοποίηση του ήσυχου κρασιού βάσης και κορυφώνονται με τη δεύτερη ζύμωση, όπου αυτό καλείται να παραμείνει για κάποιο διάστημα με τις οινολάσπες προκειμένου να αποκτήσει νεύρο και πολυπλοκότητα. Αν αυτός ο χρόνος είναι λιγότερος του απαιτουμένου, το κρασί θα παραμείνει απλοϊκό και αδύναμο, ενώ, αν είναι περισσότερος, το κρασί θα υποφέρει κάτω από την αδηφάγο επίδραση των ζυμών.
Ολος αυτός ο αγώνας των παραγωγών αποτυπώθηκε στη δική μας γευσιγνωσία, που περιλάμβανε λευκά, ξηρά αφρώδη κρασιά από όλη την Ελλάδα. Τα απολαύσαμε όλα. Βέβαια, κάποια κρίθηκαν σχετικά ώριμα και πλαδαρά. Αλλα, πάλι, δεν διέθεταν το μάκρος και τη σύνθετη δομή που αναμένει κάποιος από κρασιά που παράγονται με την ακριβότερη μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης μέσα στη φιάλη. Ομως στην πλειονότητά τους αντικατόπτριζαν με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλία από την οποία είχαν προέλθει. Ετσι, σαφής ήταν τόσο ο τριανταφυλλένιος, ανάλαφρος χαρακτήρας των αφρωδών από Μοσχοφίλερο όσο και η λεμονάτη αυστηρότητα του Ασύρτικου ή η γλυκόξινη παρουσία του Ξινόμαυρου.
Από την άλλη, ο καθένας μπορούσε να βρει μια ετικέτα στο στυλ του: είτε αναζητούσε ένα δροσερό ελαφρύ αφρώδες για απεριτίφ είτε προτιμούσε ένα βαρύ αφρώδες φαγητού. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα κάθε οινόφιλος που θα βάλει κάποιο από τα εγχώρια αφρώδη στα flute του θα βρει μια θαυμάσια αφορμή για γιορτή!
Κτήμα Karanika, Cuvée Spéciale 2014
Για μία ακόμη φορά αυτό το Blanc de Noir αφρώδες από το Αμύνταιο καταφέρνει να εντυπωσιάσει με την εύθραυστη, γεμάτη άγουρα εσπεριδοειδή, ορυκτά και μπριός μύτη του. Συνεπές και το στόμα, που διαθέτει οξύτητα-ξυράφι, νεύρο επιπέδου Formula 1 και διάρκεια για 5χρονη παλαίωση. ΑΛΚΟΟΛ: 12,5% ΤΙΜΗ: 16,60 €
Απόστολος Ματάμης, Brut NV
«Θεία λειτουργία» είναι η μύτη αυτού του Ασύρτικου (που παρέμεινε με τις μαγιές για 2 χρόνια) με λιβάνια, βανίλιες, μπριός και ώριμα κίτρινα φρούτα. Το στόμα του είναι πληθωρικό και πολύπλοκο, με την υπέροχη οξύτητα να υποστηρίζει τον γευστικό πλούτο. Ενα σπουδαίο αφρώδες φαγητού. ΑΛΚΟΟΛ: 12% ΤΙΜΗ: 38,10 €
Κτήμα Τσέλεπου, Αμαλία Brut NV
Τα λουλούδια στη μύτη «φωνάζουν» Μοσχοφίλερο, έστω και αν το πράσινο μήλο, τα σπασμένα πιπέρια και το άγουρο αχλάδι επιχειρούν να μας μπερδέψουν. Το ίδιο... μαρτυριάρα είναι και η γεύση του, που διαθέτει ελαφράδα, «δαντελένια» οξύτητα και λεπτή ισορροπία. Το απόλυτο blue chip των ελληνικών αφρωδών. ΑΛΚΟΟΛ: 12% ΤΙΜΗ: 14,80 €
Μπουτάρη Οινοποιητική, Μοσχοφίλερο Πειραματικό 2007
Εκρηκτική, γλυκιά μύτη που παραπέμπει σε επιδόρπιο κρασί, γεμάτη μέλια, δυόσμο, χαμομήλια και ώριμα κίτρινα φρούτα. Μία γουλιά, όμως, αποκαλύπτει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο: κατάξηρο, αλμυρούτσικο και ιδιαίτερα άγουρο στο flavor. Ενα «love it or hate it» Μοσχοφίλερο. ΑΛΚΟΟΛ: 11% (Περιορισμένη παραγωγή και διάθεση. Πληρ. στο 210-66.05.200)
Κυρ-Γιάννη, Παράγκα Sparkling NV
Αυτό το εξ Αμυνταίου πολυποικιλιακό αφρώδες ξεκινά εντυπωσιακά με λουλούδια, φρέσκο μήλο και λίγες νότες ζυμών. Το στόμα του διαθέτει μέτριο σώμα και απαλή, στρόγγυλη γεύση, ωστόσο η έλλειψη οξύτητας του προσδίδει σχετική πλαδαρότητα, η οποία του στέρησε μια μεγαλύτερη βαθμολογία. ΑΛΚΟΟΛ: 11,5% ΤΙΜΗ: 8,90 €
Santo Wines, Brut Sparking 2013
Η Σαντορίνη δίνει τα πρώτα δείγματα αφρώδους γραφής και αυτά είναι λίαν αξιόλογα. Ανατολή θυμίζει η μύτη, με κάθε λογής μπαχάρι να αποκαλύπτεται -έστω και ντροπαλά- στο ποτήρι. Η αυστηρότητα, η ελαφράδα και ο κατάξηρος χαρακτήρας διόλου δεν ενοχλούν, σε αντίθεση με την αρωματική διάρκεια... ΑΛΚΟΟΛ: 14% ΤΙΜΗ: 24,60 €
Κτήμα Σπυρόπουλου, Ωδή Πανός NV
Το Μοσχοφίλερο δίνει όμορφες φυσαλίδες και η Ωδή Πανός είναι μια κλασική απόδειξη. Εντονες μνήμες από τριαντάφυλλο, τσάι Earl Grey και δυόσμο συμπληρώνονται από νότες μπισκότου, ενώ η γεύση είναι αρκετά μακρά. Παρ’ όλα αυτά, η «τεχνητή» αίσθηση του CO2 υποβίβασε το σύνολο. ΑΛΚΟΟΛ: 11,5% ΤΙΜΗ: 9,20 €
ΕΑΣ Αμυνταίου, Αμύντας Ξινόμαυρο NV
Αυτό το λευκό αφρώδες από Ξινόμαυρο οινοποιείται σε κλειστές δεξαμενές, με αποτέλεσμα να κυριαρχείται από αρώματα κομπόστας αχλαδιού και φλούδας λεμονιού. Το στόμα είναι αρκετά πλούσιο, αλλά η εμφανής γλυκύτητα «παρακαλάει» για μεγαλύτερη οξύτητα. ΑΛΚΟΟΛ: 12% ΤΙΜΗ: 9,90 €
Κτήμα Γκλιβάνου, Cuvée Poème 2009
Με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται στη φιάλη, η Ντεμπίνα αυτή έχει πολύ μικρή αίσθηση των ζυμών, ενώ υπερισχύουν τα βοτανικά αρώματα. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα μαλακή και στρόγγυλη, αλλά ακόμη και με αυτό δεν αποφεύγει το σκόπελο του ανεπαρκούς νεύρου. ΑΛΚΟΟΛ: 12,8% ΤΙΜΗ: 16,90 €
Ζοίνος, Ζίτσα 2014
Φρέσκια στα χαρτιά, αλλά όχι στην πράξη, αυτή η οινοποιημένη με τη μέθοδο Charmat Ντεμπίνα. Τα τυπικά περάσματα καπνού «ντύνουν» το υπερώριμο λευκόσαρκο φρούτο, ενώ το ελαφρύ στόμα δεν διαθέτει τη σπιρτάδα και τη δροσιά που αναμένει κανείς από ένα τόσο νεαρό αφρώδες. ΑΛΚΟΟΛ: 12% ΤΙΜΗ: 9,20 €
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net