Είναι βρετανικό στυλ µπίρας, το οποίο εµφανίστηκε τον 18ο αιώνα (µια δυνατή µπίρα παλαίωσης που έπιναν οι ευγενείς της εποχής). Συνήθως έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 10 έως 12% και ωριµάζει για µεγάλες περιόδους - 18 µήνες ή ακόµα και 2 χρόνια.
Οι Barley Wine µπίρες διακρίνονται από την πλούσια γεύση της βύνης, είναι φρουτώδεις, µε νότες εσπεριδοειδών, πικάντικες, πικρές και µε την αίσθηση του αλκοόλ. Ο λυκίσκος κάνει έντονη την παρουσία του, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική πικράδα του και πικάντικη γεύση. Η πιο γνωστή εκπρόσωπος της κατηγορίας -και µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις- είναι η Whitbread’s 10,9% Gold Label. Αλλες, εξίσου διάσηµες, είναι η No 1 Barley Wine της Bass και η Fuller’s Vintage Ale.
Με τι θα τη συνδυάσουµε
Είναι ιδανική για να την απολαύσουµε µόνη της, ως ποτό ή επιδόρπιο, ή ακόµα και µε ένα πούρο. Ταιριάζει όµως και µε πλούσια και λιπαρά πιάτα, µε «δυνατά» τυριά και καρύδια ή µε ένα κοµµάτι σκούρα σοκολάτα ή γλυκό σοκολάτας.
Ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά
Από τη Βρετανία η Fuller’s Vintage Ale (8,5%), από την Ολλανδία η Hertog Jan Grand Prestige (10%) και από την Ελλάδα η Ionian Epos (7,5%).
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net