Συνταγή: Αλέξανδρος Κόκκορης
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Για την γκανάς
- 230 γρ. κουβερτούρα περίπου 60% κακάο, ψιλοκομμένη
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ (ή Grand Marnier ή Jack Daniels)
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για την επικάλυψη
- 150 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη (υπάρχουν και έτοιμες χρωματιστές κουβερτούρες σε καταστήματα με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, όπως είναι ο Αλιπράντης)
- λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση η κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε. Την αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Περιμένουμε περίπου 1 λεπτό να λιώσει κάπως η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Μόλις λιώσει η σοκολάτα, προσθέτουμε το ποτό και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα. Το καλύπτουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, να σταθεροποιηθεί.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα της επικάλυψης. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε με τα χέρια μας στρογγυλά και ισομεγέθη μπαλάκια (σε μέγεθος μπουκιάς). Παίρνουμε στικ, σαν αυτά που έχουμε για τα γλειφιτζούρια, τα βουτάμε ένα-ένα στη λιωμένη σοκολάτα (να καλυφθεί περίπου κατά 1 εκ.) και στη συνέχεια σε κάθε μπαλάκι. Τα βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμη. Αφήνουμε την υπόλοιπη λιωμένη κουβερτούρα στην άκρη για να την ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Επικάλυψη: Αν η σοκολάτα έχει πήξει, την ξαναλιώνουμε σε μπεν μαρί και τη μοιράζουμε σε δύο μέρη. Στο ένα ρίχνουμε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να γίνει ροζ (εκτός κι αν έχουμε πάρει χρωματιστή κουβερτούρα). Βουτάμε ένα-ένα τα μισά σοκολατάκια στη λευκή κουβερτούρα και τα άλλα μισά στη ροζ, ώστε να καλυφθούν ολόκληρα. Τα κρατάμε λίγο πάνω από τα μπολ για να στραγγίσει η περιττή σοκολάτα και τα στριφογυρίζουμε λιγάκι να καλυφθούν καλά. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα ξαναβουτάμε για να γίνει πιο παχιά η επικάλυψη. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές θέλουμε. Τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα με το στικ προς τα πάνω για να στεγνώσει η σοκολάτα.