Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. σπορέλαιο
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό (το αναψυκτικό)
Διαδικασία
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, τη μαργαρίνη, το λάδι και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα ρίχνουμε στο μείγμα, χτυπώντας για ακόμη 1 λεπτό. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι. Όταν έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, σταματάμε το μίξερ. Την πλάθουμε σε μπαστούνια διαμέτρου περίπου 4 εκ. Τυλίγουμε με άλλη μεμβράνη κάθε μπαστούνι και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Μετά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα. Αδειάζουμε την ανθρακούχα σόδα σε ένα μπολ. Βγάζουμε τα μπαστούνια από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα κόβουμε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. Βουτάμε ένα-ένα τα κουλουράκια στη σόδα και τα ακουμπάμε στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.