Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1/2 κιλό νερό χλιαρό
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κουτ. σούπας μέλι + μπόλικο επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ το χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά και το 1 κουταλάκι μέλι. Προσθέτουμε το ούζο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να μην έχει γρομπαλάκια ο χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30 - 45 λεπτά (αναλόγως πόσο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα).
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπορέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει πάρα πολύ καλά, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνέχεια με τρυπητή κουτάλα, μέχρι οι λουκουμάδες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τότε τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Η πρώτη δόση συνήθως δεν βγαίνει τόσο καλή όσο οι επόμενες. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο λουκουμάδες, μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Προτιμάμε να τους ρίχνουμε στο τηγάνι λίγους-λίγους, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Σερβίρουμε περιχύνοντας με μέλι και πασπαλίζοντας με κανέλα.
Εναλλακτικό σερβίρισμα: Αντί για μέλι, περιχύνουμε τους λουκουμάδες με μερέντα, την οποία πρώτα ζεσταίνουμε ελαφρώς για να την κάνουμε πιο υγρή.