Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤι θα γίνει αν προσθέσουμε κακάο στον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά; Δοκιμάστε το και θα δείτε!
Μανώλης Στήθος
Υλικά
- 120 ml ελαιόλαδο με απαλή γεύση
- 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 γρ. κακάο
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 ml νερό
- 80 γρ. κορινθιακές σταφίδες
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον σοκολατένιο χαλβά σιμιγδαλιού με σταφίδες, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία καλή βράση (μετράμε 4-5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός και αποσύρουμε). Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και καβουρδίζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και άρωμα (5 λεπτά).
- Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για άλλο 1 λεπτό περίπου.
- Προσθέτουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι σε 3 με 4 δόσεις και μαγειρεύουμε τον χαλβά μέχρι να χυλώσει και να κοχλάσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά να σκορπίσουν σε όλο το μείγμα.
- Μεταφέρουμε αμέσως, και όσο είναι ακόμη ζεστός ο χαλβάς, σε μια λαδωμένη φόρμα του κέικ διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά ο χαλβάς (τουλάχιστον 1 ώρα) και ξεφορμάρουμε.