Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΜε έμπνευση από την Ανατολή, αυτό το ρυζόγαλο έχει την ιδιαιτερότητα ότι ψήνεται εξαρχής στον φούρνο και αποκτά ωραία, ελαφρά καβουρδιστή νοστιμιά και πιο πυκνή υφή. Επιπλέον, δεν έχει ζάχαρη∙ γίνεται με σιρόπι αγαύης.
Ιάνθη Μιχαλάκη
Υλικά
- 8 βασιλικοί χουρμάδες, ξεροί
- 1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε από μέσα τα σποράκια)
- 180 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
- 800 ml γάλα αμυγδάλου
- 1 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 4 καψάκια πράσινο ή λευκό καρδάμωμο, ανοιγμένα στη μέση
- 50 γρ. σιρόπι αγαύης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο καλής ποιότητας, για το ταψί
Για το σερβίρισμα
- μέλι ή σιρόπι αγαύης
- αποξηραμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε μπαχαράδικα και καλά παντοπωλεία)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε «ρυζόγαλο» φούρνου με γάλα αμυγδάλου, χουρμάδες και άρωμα τριαντάφυλλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, με αέρα.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο από ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ.
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ με βραστό νερό, για 10-15 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε καλά, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τους ψιλοκόβουμε. Τους μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψάκι, ανακατεύουμε καλά το μείγμα, σκεπάζουμε ξανά με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά.
- Τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει ελαφρά.
- Το σερβίρουμε με κουτάλι σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα μερικά τριανταφυλλάκια.