Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈχετε ροδάκινα; Φτιάξτε αυτές τις υπέροχες κρέπες με ροδάκινα καραμελωμένα στο τηγάνι και σερβίρετέ τες με σπιτική σάλτσα καραμέλας.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Χυλός
300 ml (1½ κούπα) πλήρες γάλα, φρέσκο
1 μέτριο αυγό
1 κρόκος αυγού
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
125 γρ. (1 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελαδινό + λίγο ακόμη, για το τηγάνι
ελάχιστο αλάτι
Καραμέλα
3½ κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
1/2 κούπα (100 γρ.) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1/2 κούπα (100 γρ.) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ροδάκινα
2 ροδάκινα πλυμένα, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες (αν θέλουμε, τα αφήνουμε με τη φλούδα)
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
Διαδικασία
Χυλός
Για να φτιάξουμε τις κρέπες με με σοταρισμένα ροδάκινα και καραμέλα, ξεκινάμε με τον χυλό και στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε ρίχνουμε το γάλα, το αυγό, τον κρόκο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μετρημένο βούτυρο και το αλάτι, κατά προτίμηση με αυτή τη σειρά, ώστε να λιώσουν καλά χωρίς να «κολλήσουν» οι λεπίδες. Τα χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε έναν ημίρρευστο χυλό.
Αν χρειαστεί, σταματάμε τη λειτουργία της συσκευής, σπρώχνουμε προς τα κάτω, με μια ελαστική σπάτουλα, τον χυλό από τα τοιχώματα του πολυκόφτη και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5-10 δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε τον χυλό σε μπολ, σκεπάζουμε και βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο (ή για όλο το βράδυ για να τον έχουμε έτοιμο το πρωί).
Καραμέλα
Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας συχνά με ελαστική σπάτουλα.
Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Τέλος, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρέπες
Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι (ή σαγανάκι), διαμέτρου 20 εκ., σκέτο, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε εκεί ελάχιστο βούτυρο, το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε 1/3 κούπας χυλό.
Γυρίζουμε γρήγορα το τηγάνι με κυκλικές κινήσεις. για να απλωθεί ο χυλός ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την κρέπα μέχρι να χρυσίσει η κάτω πλευρά και την αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα. Την ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να χρυσίσει και η άλλη πλευρά.
Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε άλλες 5 κρέπες ή μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Τις στοιβάζουμε σε ένα πιάτο, μέχρι να ετοιμάσουμε τα ροδάκινα ή, αν θέλουμε, τις βάζουμε σε ταψάκι και τις διατηρούμε ζεστές στον φούρνο, τον οποίο έχουμε ανάψει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Ροδάκινα
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τις φέτες ροδάκινου, φροντίζοντας να μη στριμωχτούν (αν χρειαστεί, τις βάζουμε σε δύο δόσεις) και τις σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα ροδάκινα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
Διπλώνουμε τις ζεστές κρέπες σε τρίγωνο- φακελάκι και τις μοιράζουμε σε πιάτα. Προσθέτουμε μερικά ροδάκινα με το ζουμί τους και περιχύνουμε με την καραμέλα.
Αν θέλουμε, συνοδεύουμε τις κρέπες με με σοταρισμένα ροδάκινα και καραμέλα τη σαντιγί.