Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο πιο αμυγδαλένιο κέικ της ζωής μας, που φτιάχνεται πανεύκολα με έτοιμο μάρτσιπαν. Τέλειο κέρασμα και γιορτινό.
Φίλιππος Παπασπύρου
Υλικά
- 400 γρ. μάρτσιπαν (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής)
- 100 γρ. (λίγο λιγότερο από 1 κούπα) ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 10 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο και ζεστό + λίγο για τη φόρμα
- 100 γρ. (λίγο λιγότερο από 1 κούπα) αλεύρι μαλακό + λίγο για τη φόρμα
Διαδικασία
- Για το κέικ με μάρτσιπαν βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. (ή μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση).
- Χτυπάμε στο μίξερ το μάρτσιπαν με την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και, μόλις αναμειχθούν καλά, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Χτυπάμε συνεχώς μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε το ζεστό βούτυρο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Όταν ομογενοποιηθεί, κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και, αν θέλουμε, με αστεράκια από μάρτσιπαν που κόβουμε με κουπάτ.