Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΗ πιο ζουμερή, σιροπιαστή καρυδόπιτα! Ιδανικά, σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
Ελένη Ροδά
Υλικά
- 1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού γλυκού βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, για το σερβίρισμα
- παγωτό καϊμάκι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 50 ml κονιάκ
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα μέτριο ταψί.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε διαδοχικά το λάδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο λαδωμένο σκεύος και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε με μαχαίρι για να ελέγξουμε το ψήσιμο. Αν βγει στεγνό, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
- Προσθέτουμε το κονιάκ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
- Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε την καρυδόπιτα, αν θέλουμε, με λίγο παγωτό καϊμάκι.