Σπιτικά ή εμπορίου;
Τα σπιτικά νιόκι πατάτας είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα του εμπορίου. Είναι ανώτερα στη γεύση και πιο υγιεινά, δεδομένου ότι δεν περιέχουν τίποτε άλλο παρά μόνο πατάτες και αλεύρι. Θα πρέπει όμως να τα παρασκευάζουμε το πολύ μία ώρα πριν καταλήξουν στο πιάτο μας, διότι μαλακώνουν γρήγορα. Συνεπώς: τα ετοιμάζουμε, τα βράζουμε, τα «παντρεύουμε» με τη σάλτσα και τα απολαμβάνουμε χωρίς καθυστέρηση
Αυγό: ναι ή όχι;
Πολλοί προσθέτουν στο μείγμα ένα αυγό για κάθε κιλό πατάτας. Αυτό αυξάνει σημαντικά τη δόση του αλευριού που απαιτείται για να απορροφηθούν τα υγρά του αυγού. Εγώ το αποφεύγω, αφενός για να μην αλλοιωθεί η γεύση της πατάτας και, αφετέρου, για να μη γίνουν τα νιόκι πιο βαριά - στη γεύση και στο στομάχι. Ούτως ή άλλως, ακόμη και χωρίς το αυγό, το μείγμα γίνεται εξίσου συμπαγές!
Σχήμα
Αντί του τρίφτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.