Επιμέλεια: Μαρία Βασιλοπούλου
Δουλεύουν πυρετωδώς χειμώνα-καλοκαίρι μέσα σε καυτές κουζίνες, δημιουργώντας και υπογράφοντας πιάτα που κατά κανόνα γίνονται θέμα στην εστιατορική πιάτσα. Όταν όμως καταφέρνουν να ξεκλέψουν χρόνο για διασκέδαση, για διακοπές ή για να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους, τότε τιμούν δεόντως τα φαγητά και τα γλυκά συγκεκριμένων συναδέλφων τους.
Ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο βραβευμένος Ελληνοϊάπωνας σεφ είναι υπεύθυνος στην κουζίνα του «Nolan» και ένας από τους κριτές του τηλεοπτικού «MasterChef».
- Όταν έχω όρεξη για κρέας, καλής ποιότητας, ψημένο σωστά και ζουμερό, στην Ταβέρνα «ο Κώστας» (Χάλκη, Λάρισα, Τ/ 2410- 961438) στην πλατεία της Χάλκης στη Λάρισα. Αν και λίγο...μακριά, αξίζει τον κόπο!
- Για ταβέρνα, προτιμώ, για το φαγητό και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις «Σεϋχέλλες» (Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ. 211-18.34.789) και το «Άμα λάχει» (Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.45.978).
- Για πιο προσεγμένα και δημιουργικά πιάτα πηγαίνω στην «Cookoovaya» (Χατζηγιάννη Μέξη 2α, Ιλίσια, τηλ. 210-72.35.005).
- Για ταϊλανδέζικο φαγητό προτιμώ το «Rouan Thai» (Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ. 210-42.94.494).
- Το καλύτερο σουβλάκι το τρώω στο σουβλατζίδικο «Τα χειροποίητα του Μιχάλη» (Δρυάδων 9, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210- 28.55.800).
- Για ψάρι, σούσι και ιαπωνικές γεύσεις πηγαίνω στο «Sushimou» του Αντώνη Δρακουλαράκου (Σκούφου 6, Αθήνα, τηλ. 211-40.78.457).
- Τα μπακάλικα από όπου ψωνίζω από τυριά μέχρι παξιμάδια και όσπρια είναι ο «Αλεξανδρής» (Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, τηλ. 210-99.18.730) και «Το Μαντρί» (Γράμμου 41, Βριλήσσια, τηλ. 210- 80.30.484).
- Ψωμί παίρνω από τον φούρνο «Πνύκα» (Τοσίτσα Μιχαήλ 26, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.12.817).
- Για χειροποίητο παγωτό, χωρίς χρώμα, με απίστευτη γεύση, προτιμώ το «Le Greche» (Mητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, τηλ. 216-70.06.458).
- Καφέ (ιδιαίτερες ποικιλίες και χαρμάνια) αγοράζω από «Το δέντρο του καφέ» (Χαριλάου Τρικούπη 89, Εξάρχεια, τηλ. 215-55.03.754).