Από τα ρεθεμνιώτικα βουνά τα εξαιρετικά τυριά που παράγει με αφοσίωση στην ποιότητα ο Μανώλης Τζουρμπάκης.
Μηχανικός αεροσκαφών σπούδασε ο Μανώλης Τζουρμπάκης και είχε μάλιστα ξεκινήσει τα μεταπτυχιακά του στην Αγγλία όταν αναγκάστηκε να μπαρκάρει. Οταν τον επισκεφθήκαμε για το πρώτο ρεπορτάζ, χάρηκε που μας είδε, γιατί, όπως μας είπε, είχε όμορφες αναμνήσεις από τη δουλειά του στα βαπόρια του ομίλου Αλαφούζου! Αγάπησε τη θάλασσα, όμως το Ρέθυμνο ερχόταν πρώτο στην καρδιά του.
Το 1976 πήρε τη μεγάλη απόφαση. Επέστρεψε στις Καρίνες, αγόρασε γη και δημιούργησε το πρώτο του τυροκομείο. 40 χρόνια πέρασαν και η επιχείρηση όλο και εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται. Το μικρό τυροκομείο είναι σήμερα μια σύγχρονη μονάδα που δίνει δουλειά σε αρκετό κόσμο και αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής. Εκείνο που δεν άλλαξε είναι η εμμονή του Τζουρμπάκη στην ποιότητα, στο τοπικό γάλα που αγοράζει από 70 κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και στον πειραματισμό για νέα προϊόντα. Ετσι, εκτός από τα παραδοσιακά κρητικά τυριά, παράγει και μια εξαιρετική κατσικίσια γραβιέρα χαμηλών λιπαρών και βέβαια το ανθότυρο, που κέρδισε τους σεφ μας στην τυφλή γευσιγνωσία. Ομόφωνα αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ 6 πολύ καλών ανθότυρων απ’ όλη την Ελλάδα.
Το βραβείο απένειμε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πού τα βρισκουμε
Εγγαλο, Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής και σε πολλά άλλα σημεία πώλησης. Τηλ. παραγωγού: 28320 22 127.