Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών είναι το ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να προσφέρει ένας σύγχρονος Αγροτικός Συνεταιρισμός: Εξαιρετικό επώνυμο προϊόν, προστασία των συμφερόντων των αγροτών, βιολογική καλλιέργεια μιας ολόκληρης περιοχής, εξαγωγές προϊόντων που τιμούν το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών, στη Βόρεια Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1982. Συμμετέχουν σ’ αυτόν 130 παραγωγοί ελιάς, σχεδόν το σύνολο των παραγωγών της περιοχής. Από αυτούς το 90% καλλιεργεί βιολογικά. Από το 1993 ξεκίνησαν τις εξαγωγές, πρώτα στην Αγγλία και έπειτα σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα τυποποιούν και εξάγουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους. Η επεξεργασία της ελιάς γίνεται με τον ελληνικό φυσικό τρόπο, χωρίς δηλαδή να περάσει η ελιά από καυστική σόδα.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Βαλλής, μέλος του ∆ιεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις μελέτες που εκπονήθηκαν, αλλά και σε διεθνείς μελέτες, αποδεικνύεται επιστημονικά ότι ο ελληνικός φυσικός τρόπος επεξεργασίας της ελιάς έχει σοβαρά πλεονεκτήματα για την υγεία. Ο Νίκος Βαλλής αγωνίζεται για να γίνουν ευρύτατα γνωστά αυτά τα στοιχεία. Κλείνοντας την κουβέντα μας, τόνισε: «Οι συνειδητοποιημένοι παραγωγοί πρέπει να δημιουργήσουν καλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς. Να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεργαστούν. Ετσι, θα βοηθήσουμε τη χώρα μας με πράξεις, όχι με λόγια».
Πού τα βρίσκουμε: Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής εξάγεται. Στην Ελλάδα διατίθενται μόνο στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210-32.34.612).
Αγροτικός Συναιτερισμός Ροβιών, Ροβιές, Βόρεια Εύβοια, τηλ. 2227 071 091, www.roviesolives.gr.
Ο Νίκος Βαλλής, πρόεδρος του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών», παραλαμβάνει το Βραβείο Βιοκαλλιέργειας από τον Αλέξιο- Λέανδρο Σκαλτσούνη, Καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ.