Το εθνικό μας τυρί σε μία από τις νοστιμότερες εκδοχές του από ένα οικογενειακό τυροκομείο στο Μαρκόπουλο.
Σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας µετράει η τυροκοµική επιχείρηση του Χρήστου Κωσταρέλου. Το σηµερινό τυροκοµείο κτίστηκε το 1998 λίγο έξω από το Μαρκόπουλο, µε όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Όλη η οικογένεια εργάζεται εκεί. Κάθε χρόνο επεξεργάζονται περίπου 1.000 τόνους γάλακτος, που προµηθεύονται από 65 κτηνοτρόφους της περιοχής της Καρύστου. Από αυτό το γάλα θα παραχθούν 150 τόνοι φέτας ετησίως, αλλά και ένα σωρό άλλα τυριά, µοναδικό γιαούρτι, ανθότυρο και ρυζόγαλο. Τη φέτα τους την «νταντεύουν», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι. Τη φτιάχνουν µε χειροποίητη πυτιά, την ωριµάζουν σε βαρέλια οξιάς τουλάχιστον 4-5 µήνες, περίπου διπλό διάστηµα από εκείνο που ορίζει ο νόµος. Με σεβασµό στις ανάγκες του καταναλωτή ξεκίνησαν εδώ και κάποια χρόνια να παράγουν και µια σειρά τυριών µε χαµηλά λιπαρά, όπως τη γίδινη γραβιέρα µε 15-17% λιπαρά και αιγοπρόβειο γιαούρτι µε 2% λιπαρά. Τα προϊόντα τους διατίθενται αποκλειστικά στα 4 πρατήριά τους και στο τυροκοµείο τους, που είναι και το κεντρικό κατάστηµα της επιχείρησης. Θα τους βρείτε όλους εκεί όποια ώρα της ηµέρας και να πάτε, θα σας περιποιηθούν και θα σας φιλέψουν, αλλά µη φανταστείτε ότι θα αγοράσετε µόνο τυρί. Η µεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα σίγουρα θα σας βάλει σε πειρασµό. Κατά την απονομή, ο Κυριάκος Κωσταρέλος είπε μεταξύ άλλων: «Το βραβείο του Γαστρονόμου είναι μία ακόμη ηθική δέσμευση για μας, για να συνεχίσουμε να παράγουμε τα τυριά μας έτσι όπως μας έμαθε ο πατέρας μας που βραβεύεται σήμερα». To βραβείο παρέδωσε στον Χρήστο Κωσταρέλο και τους υιούς του, Κυριάκο και Νίκο, ο Κώστας Μάντζαρης, διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Τυροκοµείο Κωσταρέλου, 26ο χλµ. Λεωφόρου Παιανίας, Μαρκόπουλο, τηλ.: 22990-25.569.
Πρατήρια: Παπακωνσταντίνου 16, Μαρκόπουλο, τηλ.: 22990-23.347, Πλ. Μαρκοπούλου, τηλ.: 22990-23.347, Λεωφ. Αρτέµιδος 79, Λούτσα, τηλ.: 2940-81.030, Λεωφ. Μαραθώνος 56, Παλλήνη, τηλ.: 210-66.64.559.