Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΠοιος είπε ότι τα ψάρια δεν µπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο γεύµα; Μπορούµε σε όλη την Ισπανία να βρούµε χορταστικά πιάτα σαν κι αυτό, όπου παντρεύουν ψάρι µε πατάτες. Το συναντάµε ιδιαίτερα στις ψυχρότερες και πιο άγονες περιοχές της βόρειας Ισπανίας.
Υλικά
- 1.200 γρ. ολόκληρη µεγάλη τσιπούρα, ή 4 µέτριες, καθαρισµένες
- χυµός από 1 λεµόνι
- 60 ml ελαιόλαδο
- 800 γρ. πατάτες, καθαρισµένες, σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
- 1/4 µάτσο µαϊντανός (µόνο τα φύλλα), ψιλοκοµµένος
- 1 µικρό ξερό κρεµµύδι, κοµµένο σε λεπτές φέτες
- 1 µικρή αποξηραµένη κόκκινη πιπεριά τσίλι, χωρίς σπόρους, ψιλοκοµµένη, ή 1 κουτ. γλυκού µπούκοβο, καυτερό
- 1 κόκκινη πιπεριά (γλυκιά), καθαρισµένη, χωρίς σπόρους, κοµµένη σε λεπτές ροδέλες
- 1 κίτρινη πιπεριά (γλυκιά), καθαρισµένη, χωρίς σπόρους, κοµµένη σε λεπτές ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης, κοµµένα στη µέση
- 3-4 κλωναράκια θυµάρι, φρέσκο
- 60 ml σέρι (σε κάβες και µεγάλα σούπερ µάρκετ) ή Μοσχάτο Λήµνου ή Vinsanto Σαντορίνης
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Βάζουµε το ψάρι ή τα ψάρια, σε µια πιατέλα. Περιχύνουµε µε το χυµό λεµονιού και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, σκεπάζουµε µε µεµβράνη και βάζουµε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να αρωµατιστεί και να νοστιµίσει.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C και λαδώνουµε ελαφρώς ένα πήλινο πυρίµαχο σκεύος, αρκετά µεγάλο για να χωρέσει ολόκληρο το ψάρι ή τα ψάρια σε µια στρώση. Απλώνουµε τις πατάτες στον πάτο και πασπαλίζουµε µε το σκόρδο, τον µαϊντανό, το κρεµµύδι, την πιπεριά τσίλι και τις γλυκές πιπεριές. Αλατοπιπερώνουµε, προσθέτουµε 80 ml (1/2 φλιτζ.) νερό και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο λάδι.Καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε στον φούρνο για 1 ώρα.
Αυξάνουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 220°C. Αλατοπιπερώνουµε το ψάρι µέσα-έξω και βάζουµε στην κοιλιά του τα φύλλα δάφνης και το θυµάρι. Βγάζουµε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούµε προσεκτικά το αλουµινόχαρτο και «φωλιάζουµε» το ψάρι µέσα στις πατάτες. Ψήνουµε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί καλά το ψάρι και οι πατάτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αν έχουµε πάρει 4 µικρότερα ψάρια, τότε ψήνουµε για 5 - 10 λεπτά λιγότερο.
Ρίχνουµε το σέρι πάνω από το ψάρι και το ξαναβάζουµε στον φούρνο για 3 λεπτά. Σερβίρουµε αµέσως.