Το πιο διάσημο παραδοσιακό πιάτο από τη Ρωσία για ζουμερό μοσχάρι με ξινόκρεμα και αγγουράκια τουρσί.
Υλικά
500 γρ. φιλέτο κομμένο σε λεπτές λωρίδες πάχους 1/2 εκ.
2 κουτ. σούπας αλεύρι
50 ml ελαιόλαδο
200 ml ζωμός κότας
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή ξινόκρεμα ή σμετάνα (ξινή πηχτή κρέμα γάλακτος που βρίσκουμε σε ρωσικά παντοπωλεία και ντέλι)
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
20 μικρά αγγουράκια τουρσί, κομμένα στη μέση
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Είναι καλό να φτιάξουμε το στρογγανόφ σε δύο δόσεις σε ένα τηγάνι διαμέτρου 28 εκ., διαιρώντας αναλόγως τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις λωρίδες από το κρέας.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις λωρίδες κρέατος σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα (για περίπου 2 λεπτά).
Προσθέτουμε το ζωμό κότας και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι ή την ξινόκρεμα και ζεσταίνουμε μέχρι σχεδόν να βράσει.
Προσέχουμε να μη βράσει, γιατί θα κόψει.
Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αγγουράκια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε στα πιάτα και συνοδεύουμε με χυλοπίτες.