Κείμενο: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Studio M.Com
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. σούπας ανάμεικτα πιπέρια, τριμμένα
- 2 κουτ. σούπας ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι
- ελάχιστο λάδι για το τσιγάρισμα
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο μεριές ίσα-ίσα να «σφίξουν». Τα αφήνουμε να κρυώσουν και εν τω μεταξύ αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι το βούτυρο, τα πιπέρια, τη γαλέτα, τα φιστίκια και το αλάτι, ώστε να γίνουν μια ενιαία πάστα. Βάζουμε το μείγμα αυτό στο ψυγείο για λίγη ώρα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
Επικαλύπτουμε τα φιλέτα με την πάστα (το πάχος της πάστας γύρω από τα φιλέτα πρέπει να είναι περίπου 1/2 - 1 εκ.) και τα βάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου. Σε χαμηλότερη θέση στο φούρνο βάζουμε ένα ταψί με νερό, γιατί το βούτυρο θα λιώσει και θα «καπνίσει» αν πέσει στον πάτο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά. Καθώς το βούτυρο λιώνει, σχηματίζεται μια ωραία κρούστα γύρω από τα φιλέτα. Για να δούμε αν έχουν ψηθεί τα φιλέτα τα καρφώνουμε με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι – αν βλέπουμε να κυλάει αίμα χρειάζονται και άλλο ψήσιμο.
Συνοδεύουμε με Ψητά λαχανικά (όπως καρότα, κρεμμύδια, φινόκιο) που κόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή φέτες, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στη σχάρα στον κενό χώρο δίπλα στα φιλέτα. Προσέχουμε μόνο μην καούν. Διαφορετικά, μα τηγανιά πατάτες ή λίγα ζυμαρικά περιχυμένα με λίγο ελαιόλαδο.