Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνει τη σπανιόλικη εκδοχή της αγαπημένης μας ομελέτας.
Υλικά
- 700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε καρεδάκια
- 150 – 200 γρ. τσορίθο*, σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 8 - 10 αυγά
- 100 ml γάλα φρέσκο**
- 50 ml κρέμα γάλακτος**
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος όταν βάλουμε την ομελέτα να ψηθεί.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να ψηθούν και να χρυσίσουν. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους προσθέτουμε το κρεμμύδι για να μαλακώσει και να γλυκάνει. Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει από το περιττό λάδι για 1 λεπτό. Επαναφέρουμε στο τηγάνι προσθέτοντας το τσορίθο και τη ρίγανη. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα καλά λαδωμένο (αντικολλητικό κατά προτίμηση) ταψάκι (πυθμένα+τοιχώματα), διαμέτρου περίπου 26 εκ. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, την κρέμα και αλατοπίπερο σε ένα μπολ και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι η τορτίγια να αρχίσει να φουσκώνει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 7 - 8 λεπτά μέσα στο σκεύος - έτσι θα συνεχίσει να ψήνεται αλλά δεν θα στεγνώσει. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Συμβουλές
* Το τσορίθο είναι ισπανικό αλλαντικό με καυτερό κοκκινοπίπερο. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα πικάντικο ή άλλο σαλάμι της αρεσκείας μας.
** Η προσθήκη γάλακτος και κρέμας γάλακτος συμβάλλει στο να μη στεγνώσει η ομελέτα μας.