Συνταγή: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγκέτι Νο 7 ή Νο 6
- 40 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, κοπανισμένες για να σπάσουν
- 4 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ώστε να γίνουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην (άδεια) κατσαρόλα όπου τα βράσαμε και τα διατηρούμε κατά μέρος, ζεστά.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδου για 1/2 λεπτό, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους, χωρίς να ροδίσουν γιατί θα πικρίσουν. Τις πετάμε, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, ρίχνουμε στο λάδι τα κολοκυθάκια και τα σιγομαγειρεύουμε περίπου για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν και τα κολοκυθάκια να ροδίσουν καλά και να καραμελώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε στο σκεύος με τα κολοκυθάκια τα ζυμαρικά, το δυόσμο και το τυρί, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τις ντομάτες, ανακινούμε και σερβίρουμε αμέσως.